Bijen

Imkerij de Rashoeve

Liefde voor bijen en werken met bijen maakt rustig. We werken geduldig met de bijen, de bijen laten zich niet sturen, zo werken we aan een gezond bijenvolk. Bijen zijn fascinerend; “Als de fruitbomen bloeien, gaan de bijtjes eerst naar de paardenbloemen. Die geven namelijk ’s morgens vroeg al nectar en de fruitbomen pas vanaf elf uur”. De bijen leveren honing, maar kunnen ook ingezet worden voor de bestuiving. “Dat kan bijvoorbeeld in het voorjaar bij boomgaarden of bij aardbeienkwekers. Het gaat wel ten koste van je volk. Bijen krijgen dan vrij eenzijdig eten.” Nu zijn bijen sowieso geen lang leven beschoren, vooral de vrouwtjes niet. “In de zomer worden de werksters maar zes weken oud en in de winter een half jaar. De darren (mannetjes) leven zo’n drie maanden. De koningin drie tot vier jaar. De dode bijen worden uit de kast gewerkt en opgegeten door onder andere de koolmeesjes. Die vinden ze heerlijk.”

Zonder bijen hebben we geen of slecht voedsel, zonder bijen geen toekomst.

Wij hebben ca. 25 bijenvolken, ze vliegen op allerlei gewassen in en rondom Heijningen, zoals thuis in onze omgeving maar ook in Dinteloord, Klundert, Stampersgat. Ze produceren heerlijke heldere Heijningse honing Maar ook Dinteloordse Honing, Stampersgatse Honing, klundertse honing.

Wist U dat:

Een bijenvolk bestaat in het zomerseizoen uit:

  • 1 Koningin
  • 1000-1500 darren (mannetjes bijen)
  • 40.000 -60.000 werksters (vrouwtjesbijen)
  • 9.000 larven
  • 6.600 eitjes
  • 26.600 poppen

Het bijenvolk haalt per jaar ca. 200 – 300 kg honing, 40 kg. Stuifmeel en 50 gr. Propolis.

De imker oogst per jaar gemiddeld ca. 20 kg, de rest hebben de bijen zelf nodig.

De bijen maken de raten van was. Per kg. Was gebruiken ze ca. 10 kg. Honing en 1 kg. Stuifmeel.

De koningin is in principe het enig individu dat eitjes legt; in het hoogseizoen tot 2000 eitjes per dag.

De koningin kan ongeveer 4-5 jaar oud worden. Darren leven ca. 3 maanden en een werksterbij slechts 6 weken.

Alleen de bijen die in het najaar geboren worden blijven tot het voorjaar in leven.

Het vliegbereik van een bij is ong. 3 km. De bij verbruikt tijdens het vliegen ongeveer ½ mg honing per km.

Om een potje honing te vullen legt de bij een afstand af van 3 maal de omtrek van de aarde.

Om een lading nectar te halen heeft een bij ca. 30 minuten nodig en heeft daarbij soms meer dan 500 bloemen bezocht.

De temperatuur in de bijenkast is ca. 34 graden C in het broednest en in de honingkamer enige graden lager.

Daarnaast redden wij ook bijenvolken; want

“Bijenzwermen in de natuur overleven zelden de winter”

Mei en juni zijn de maanden waarin bijenzwermen voorkomen. Trossen met vele duizenden bijen hangen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Voor velen een angstaanjagend gezicht, maar volstrekt onnodig. Deze bijen zitten vol honing en steken daardoor niet. Wel is het goed om de zwerm weg te laten halen door een imker. Niet voor de mens, maar voor de bijen zelf. Wij worden regelmatig opgeroepen om een zwerm te scheppen in onze omgeving.

Zie de foto’s in tabblad foto’s

Zwermen

Het uitgevlogen volk gaat in de natuur op zoek naar een nieuwe plek. Het heeft echter meer overlevingskans in een kast. “Veel zwermen overleven de winter niet. In een kast heeft een volk 80 tot 90 procent kans om in de winter te blijven leven. Dat is in de natuur nog maar 20 procent. Daarom is het belangrijk dat bijenzwermen geschept worden en in een kast worden geplaatst. We houden een emmer onder de zwerm en geven een tik op de tak. Dan vallen ze in de emmer en doen we de bijen voorzichtig in een kast. Het is dan te hopen dat de koningin erbij zit. De kans dat je haar ziet is heel klein. Maar als alle andere bijen naar de kast vliegen, dan weet je dat de koningin daar ook zit.” Een zwerm is tussen de 7000 en 20.000 bijen groot. De bijen zitten vol met honing en steken daardoor niet. Alleen schrikken mensen ervan. Als ze aan komen vliegen vormen de bijen één grote zwarte wolk. Landen ze in je tuin, laat de zwerm dan met rust en bel ons.”

Heeft u een bijenzwerm of ziet u een bijenzwerm? Bel dan naar Piet en Karin van Rosendaal via 06-22774477.